Servis Sanallaştırma Nedir ? #2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Herkese Selamlar, Önceki yazımızda Servis Sanallaştırma Nedir konusuna girmeden önce Sanallaştırma konusunu genel olarak ele almıştık.Bu yazımızda Servis Sanallaştırma konusuna özel olarak devam ediyoruz. İlk yazımıza Servis Sanallaşırma Nedir ? linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.Şimdi bu yazımızdaki konumuza başlayalım.
Yazılım geliştiricileri ve yazılım test mühendislerinin çalıştıkları projelerde gecikmeler,bütçe kısıtlamaları,proje servislerinin inşasının yazılımla aynı süreçte olmaması gibi durumlarla karşılaşılanabilir bu durumlarda maksimum kaliteyi ve proje akışına uygun olarak projenin gelişmesi ve test edilmesi diğer servislerden gelen davranışların sanallaştırmasıyla elde edilir. Bu sanallaştırma süreciyle servisler gerçek ortam yerine sanal servislere bağlanarak geliştirme ve test süreçleri engellenmeden devam eder.
Bu duruma genel olarak çok katmanlı mimariye sahip projelerde karşılaşabiliriz. Bu projelerde katmanlar geliştirilirken ve test edildiği sırada birbirlerini engellemelerinin önüne geçmiş oluruz.
Servis sanallaştırma sağlanabilmesi için davranışlara göre uygun kodun,(XML,JSON,JAVA) oluşturulması gerekmektedir. Bu kodun oluşturulması zaman gerektirir ama bir kere oluşturulduktan sonra test ortamında sürekli olarak çalışır.
Servis sanallaştırmanın kolaylıkları;
- Kolay düzenlenebilir olması,
- Sanal makine ‘de herhangi bir sıkıntı da sistemin kolaylıkla gerçeğe yönlendirilebilmesi,
Kesintisiz bir sanallaştırılırmış servis için bir sunucu ve web servisleri düzenlemeye yarayan bir designer ve bu iki makinenin bağlı bulunduğu bir veri tabanı gereklidir.
Designer ‘da proje oluşturup altına web servisleri oluşturabiliriz. Bu web servislere kurallar oluşturup istediğimiz cevabı dönebilirler. Designer ‘da web servisleri learn , simulate, stand-by modları ayarlanır.
Server makinesinde ise designer’da eklediğimiz web servisleri saklanır.
Servis durumları:
- Learn : sistemimizden giden requestleri sanal makineden alıp dış sisteme sorduğu ve dönen response’u sistemimize ilettiği ve bu sırada requestide response’u da kaydettiği durumlardır.
- Simulate modu: Sistemimizden sanal makineye giden requesti sanal makine de belirlediğimiz kurallar dahilinde kendi içinde cevap vermesi durumu
- Stand by durumu : Sv makinesine gelen requestleri dış sisteme yönlendirme durumudur.
Yeni bir sv makinesi oluştururken ilk önce learn durumunda responselar ve requestler ögretilir. Sonrasında stand by durmuna getiririp kurallar belirlenir. En son simulate durumunda çalışması sağlanır.